Van maandag 6 december t/m zaterdag 11 december vinden in Deventer diverse activiteiten plaats onder de noemer “Geef mensenrechten de ruimte”. De aanleiding hiervoor is de door de Verenigde Naties uitgeroepen Dag van de Mensenrechten op 10 december. Bij de activiteiten is ook Mohammed, de Palestijnse mensenrechten verdediger uit Gaza betrokken die drie maand in het kader van het Shelter City programma in de stad verblijft.

Op maandag 6 december wordt gestart bij MIMIK met een Movies That Matter film over vrouwenrechten en seksuele vrijheid waarna er op woensdag 8 december om 16.00 uur een Engelstalig Studium Generale bij Saxion volgt. Hierbij wordt het gesprek aangegaan met mensenrechten verdedigers uit diverse landen. De Dag van de Mensenrechten wordt op vrijdag 10 december overdag in de Bibliotheek gevierd met de Amnesty schrijfactie voor mensenrechten verdedigers wereldwijd en intermezzo’s om 11.00 en 14.00u van kinderen van de ISK-school en video’s van de Palestijnse mensenrechten verdediger. ’s Avonds is er een concert van het Turks-Armeense Trio Vardan Hovanissian met een kort voorprogramma van Deventer saz-leerlingen. De muzikanten van dit trio verzorgen ook meedoe-activiteiten bij het Etty Hillesum Lyceum, het AZC Schalkhaar en Kunstcircuit. Tot slot vindt de afsluiting van “Geef mensenrechten de ruimte” plaats op zaterdag 11 december in het Etty Hillesum Centrum met tussen 13.00 en 16.00 uur Open Huis bij het Meldpunt Discriminatie en een kinderrechten markt waarna Huri Sahin om 16.00 uur de mensenrechtenlezing 2021 verzorgt over “Kinderrechten in Nederland”.

Bij “Geef mensenrechten de ruimte” zijn betrokken: Amnesty International, AZC Schalkhaar, de Bibliotheek, het Centrum voor Diversiteit en Samenleving, het Etty Hillesum Centrum, het Etty Hillesum Lyceum, de Gemeente Deventer, Kunstcircuit, MIMIK, Saxion / Studium Generale, Vrouwen voor Elkaar en Vluchtelingenwerk Deventer. De week is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Deventer, de Deventer Cultuur Club, de Stichting Wesselings-van Breemen en de Stichting Erven Witteveen.

Kijk voor meer informatie over de activiteiten op https://www.cdsdeventer.nl/evenementen/