Laden Evenementen

Vardan Hovanissian & Emre Gültekin & Arcadi Boghossian

Het Armeens-Turks-Azeri trio uit Brussel en Lochem gebruikt de instrumenten duduk, saz en tar. Het trio won vele awards en verkent niet alleen de verwantschap tussen Armenië en Turkije, maar ook de muzikale rijkdom die in deze woelige regio op de rand van Europa en Azië te vinden is in Georgië, Iran en Koerdistan. In de voetsporen van de Armeense troubadour Sayat Nova brengen ze liederen in het Armeens, Turks, Koerdisch en Georgisch en vloeit de melancholische klank van de Armeense duduk moeiteloos samen met het virtuoze snarenwerk op verschillende types langhalsluiten. Vardan Hovanissian en Emre Gültekin staan symbool voor de verzoening tussen volkeren dankzij de weemoedige maar hoopvolle klanken van de Armeense duduk en de Turkse saz.

Hun tweede album Karin, de Armeense naam van Erzurum, gelegen in het huidige Turkije, verwijst naar het oorspronkelijke, kosmopolitische Karin, een levendige ontmoetingsplaats van culturen langs de zijderoute. Daarbij putten ze zowel uit een schat aan traditionele liederen, maar ook nieuwe composities die hedendaagse thema’s, zoals het lot van vluchtelingen, niet uit de weg gaan. Tar-speler Arcadi Boghossian uit Lochem is een begenadigd multi-instrumentalist, die samen met het hierboven genoemde duo in vele landen heeft opgetreden. Als lid van verschillende ensembles speelt hij zowel traditionele als moderne Turks-Armeense muziek, maar ook jazz en crossovers.

Bij dit concert wordt in meer of mindere mate teruggegrepen op muziekinstrumenten, muzikale genres en melodieën die tot het mozaïek van Voor-Azië, oftewel de Oriënt behoren.

Vardan Hovanissian (duduk) (Armenië – BE)

Emre Gültekin (saz, baglama, zang) (Turkije – BE)

Arcadi Boghossian (tar) (Armenië – NL)

Er is een kort voorprogramma van Anadolunun Sesi.

https://muziekpublique.be/artists/vardan-hovanissian-emre-gultekin

https://www.facebook.com/vardanhovemregul

https://www.facebook.com/events/2124867457843895

Een kaart voor dit concert kost voor biblioheek- en CDS-leden € 13,00 en voor niet-leden € 18,00 inclusief één consumptie, voor bewoners noodopvang en AZC € 5,00.