Laden Evenementen

“A mediterranean Journey” is een concert dat grotendeels bestaat uit Sefardische werken in een moderne uitvoering. Hierbij zorgt het gitaarspelvan Göksel Yilmaz voor een heldere, krachtige en klassieke interpretatie van de stukken zoals zij oorspronkelijk geschreven en bedoeld zijn, en zorgt het accordeonspel van Benoît Rey voor enerzijds een breder en voller geluid en anderzijds voor de moderne inslag van het concert. De zang van Anass Habib laat niet alleen de Joodse, maar ook de vroeg-Christelijke en Arabische zangtechnieken horen, die met de Sefardische muziek zijn verweven. Anass zingt liederen in het Ladino en in het Aramees.

De Sefardische cultuur is ontstaan gedurende de Middeleeuwen in Spanje en Portugal. De verdrijving van de Joden van het Iberisch Schiereiland (Sefarad) in de 15e eeuw leidde tot een zwervend bestaan door tal van landen rond de Middellandse Zee, het Nabije Oosten en zelfs delen van Noord-West Europa. In de Sefardische muziek (met als voertaal het Ladino) is de invloed te horen  van vele culturen in dit gebied. Een belangrijke component in de Sefardische muziek is het gevoel van heimwee en verlangen, en dan met name het verlangen naar verbondenheid met elkaar of met een gebied. Tijdens het concert worden twaalf traditionele Sefardische werken gespeeld, aangevuld met drie klassieke Arabische stukken. Dit maakt het voor de toehoorders interessant om het contrast te ervaren tussen die verschillende culturen. Eén van de bekendste Sefardische liederen is “La roza enflorece”  (De roos bloeit).

Anass Habib is een internationaal bekende zanger van vroeg-Christelijke gezangen, Andalusische en Sefardische liederen uit de Middeleeuwen, traditioneel Arabische liederen en klassieke Arabische muziek.  Göksel Yilmaz is een gitarist en zanger van Turks-Arabische afkomst. Hij groeide op in Nederland èn Turkije, in nauwe verbinding met de Nederlandse, Turkse en Arabische taal, cultuur en muziek.  Benoît Rey is accordeonist en gecertificeerd muziekdocent in Frankrijk en Zwitserland. Benoît staat bekend om zijn brede repertoire en speelt zowel elektronische, klassieke, lyrische, zigeuner- en rockmuziek.

Dit programma is onderdeel van TAALBAAK. Onder deze naam organiseren De Perifeer, Wereldlokaal en diverse podia een jaarlijks terugkerend evenement over kleine talen, moedertalen, streektalen en bedreigde talen.

Zaterdag 4 februari MIMIK, 20.30 uur, € 19,50 inclusief drankje. https://www.mimik.nl/agenda/la-rosa-ensemble