Laden Evenementen

De Sefardische cultuur is ontstaan gedurende de Middeleeuwen in Spanje en Portugal. De verdrijving van de Joden van het Iberisch Schiereiland (Sefarad) in de 15e eeuw leidde tot een zwervend bestaan door tal van landen rond de Middellandse Zee, het Nabije Oosten en zelfs delen van Noord-West Europa. In de Sefardische muziek met als voertaal het Ladino is de invloed te horen van vele culturen in dit gebied. Een belangrijke component in de Sefardische muziek is het gevoel van heimwee en verlangen, en dan met name het verlangen naar verbondenheid met elkaar of met een gebied.

“A mediterranean Journey” is een concert dat grotendeels bestaat uit Sefardische werken in een moderne uitvoering. Hierbij zorgt het gitaarspel van Göksel Yilmaz voor een heldere, krachtige en klassieke interpretatie van de stukken zoals zij oorspronkelijk geschreven en bedoeld zijn, en zorgt het accordeonspel van Benoît Rey voor enerzijds een breder en voller geluid en anderzijds voor de moderne inslag van het concert. De zang van Anass Habib laat niet alleen de Joodse, maar ook de vroeg-Christelijke en Arabische zangtechnieken horen, die met de Sefardische muziek zijn verweven. Het resultaat is een sprankelend concert, dat stevig geworteld is in Middeleeuwse tradities en anderzijds heerlijk fris en modern aanvoelt.

Anass Habib is een internationaal bekende zanger van vroeg -Christelijke gezangen, Andalusische en Sefardische liederen uit de Middeleeuwen, traditioneel Arabische liederen en klassieke Arabische muziek.

Göksel Yilmaz bekend van het ensemble onder zijn naam is een gitarist en zanger van Turks-Arabische afkomst. Hij groeide op in Nederland èn Turkije en specialiseerde zich in het klassieke gitaarspel aan het Conservatorium in Enschede.

Benoît Rey is accordeonist en muziekdocent en afgestudeerd aan diverse conservatoria. Benoît staat bekend om zijn brede repertoire en speelt zowel elektronische, klassieke, als lyrische, zigeuner- en rockmuziek.

www.anasshabib.com; https://youtu.be/BVZHmrCDL84; https://youtu.be/AH10cEVnYnc

 

Zaterdag 22 januari 2022, Penninckshuis Deventer, 20.30 uur, € 15,00