Van Turkse volksdansen in de stad tot het oprichten van het Centrum voor Diversiteit en Samenleving. De 57-jarige Ali Yildirim brengt al meer dan veertig jaar dag en nacht verschillende culturen en achtergronden samen in Deventer. Dit jaar won hij de diversiteitsprijs Het Verschil. Een eer, vindt hij, al is zijn werk nog lang niet klaar.
Castor van Dillen 12-10-20, 10:22
Het interview is amper begonnen als Ali Yildirim al begint over zijn plannen voor het komende jaar. Hij wil iets doen aan de eenzaamheid van ouderen, ziet de armoede toenemen en gaat aan de slag met discriminatie op de sportvelden. De 57-jarige Deventenaar weet duidelijk niet van ophouden.
Toch staat Yildirim liever niet in de spotlights. Zelfs toen hij afgelopen week de diversiteitsprijs in ontvangst nam, bleef hij nederig. De Deventenaar, herkenbaar aan zijn flinke bos grijze haren, was nog nooit zo zenuwachtig. Dat de organisatoren bij hem thuis koffie hebben gedronken, vond hij eigenlijk al voldoende. ,,Het is mooi om gezien en erkend te worden.’’
Ali Yildirim staat liever niet in de spotlights. Toch vindt hij het eervol om de diversiteitsprijs van Deventer te winnen. © FOTO HISSINK
Bruggenbouwer
Yildirim kwam in 1978 als 15-jarige in Deventer te wonen. Hij groeide in Turkije op in een multiculturele en religieuze buurt, en zag dat daar in Nederland nog veel winst op te behalen was. ,,Ik weet niet beter dan dat er verschillen zijn. Daarom wil ik een brug zijn. Dat is mijn aard.’’
Meteen zette hij van alles op poten. Zo startte hij een muziek- en dansgroep, waar onder meer Turkse volksdansen werden beoefend. Er waren ook veel leden van Nederlandse afkomst. ,,Als wij bij elkaar kwamen met vrienden dachten we: we missen iets. Veel mannen gaan naar het café, maar wij wilden iets cultureels doen.’’
Veel mannen gaan naar het café, maar wij wilden iets cultureels doen
Ali Yildirim, Winnaar diversiteitsprijs Het Verschil
In de vleesfabriek gewerkt
Door de jaren heen raakte Yildirim betrokken bij het buurthuis in Voorstad en het Burgerweeshuis. Ondertussen zat hij in verschillende actiegroepen die vochten tegen discriminatie. En omdat zijn zoon bij DVV Sallandia voetbalde, was hij daar even bestuurslid jeugdzaken.
Waar hij ’s avonds en in de weekenden dus altijd bezig was met deze vrijwillige activiteiten, werkte hij jarenlang in een vleesfabriek. Inmiddels is hij alweer een tijdje aan de slag als zorgbegeleider bij GG-net in Warnsveld. ,,Daarmee verdien ik mijn salaris’’, zegt Yildirim nuchter.
Verschillen blijven bestaan
Ondanks die baan is zijn inzet voor een diverser Deventer niet opgehouden. Tien jaar geleden richtte hij het Centrum voor Diversiteit en Samenleving op, omdat hij mensen meer bij elkaar wilde brengen met culturele projecten als het Midzomer Multicultureel Muziekfestijn.
Yildirim vindt dat er een einde moet komen aan de ‘eilandjes’, al beseft hij ook dat de nadruk op verschillen zal blijven bestaan. De huidige coronacrisis helpt daar niet aan mee. Als het goed gaat met de economie, is er volgens hem misschien minder discriminatie. ,,Maar wanneer het slechter gaat, gaan veel mensen eerst aan zichzelf denken.”
Wij zijn Deventenaren, wij vertegenwoordigen Deventer met al onze kleuren
Ali Yildirim, Winnaar diversiteitsprijs Het Verschil
Echte Deventenaar
Er is nog genoeg te doen dus voor Yildirim. Van stoppen wil hij dan ook niet weten. Hij blijft doorgaan totdat zijn gezondheid het niet meer kan dragen. De stad zal hij niet snel meer verlaten, want zo zegt hij zelf: ,,Ali is Deventer, Deventer is Ali. Wij zijn Deventenaren, wij vertegenwoordigen Deventer met al onze kleuren.’’
Deventer Huisgenoten wint ook
Ali Yildirim is niet de enige winnaar van de Deventer diversiteitsprijs Het Verschil. Ook Deventer Huisgenoten is dit jaar in het zonnetje gezet. De vereniging zet zich in voor de 50-plussers in de stad. Het doel is om ouderen uit hun isolement te halen. Eerder schreef de Stentor over Cor Olthuis die dankzij Deventer Huisgenoten een periode van eenzaamheid achter zich heeft gelaten.
De prijswinnaars kregen een origineel kunstwerk en een cheque van 500 euro. Met dat geld kunnen ze een activiteit die bijdraagt aan een betere samenleving ondersteunen.
Het Verschil is een initiatief van de gemeente Deventer. Ze worden daarin bijgestaan door het Etty Hillesum Centrum, Amnesty International Deventer en het Meldpunt Discriminatie Deventer.